Handlekurv


Handlekurven er tom

0,-

Historien om WECK®

HISTORIEN OM WECK®

Rudolf Rempels forseglingspatent

Kjemikeren Rudolf Rempel (f. 1859) var en av flere som jobbet med å finne en brukbar forseglingsmetode. Han laget glass med skåret kant som kunne forsegles med gummiringer og metallokk som ble holdt på plass av tunge gjenstander. Han utviklet også en beholder som glassene med innhold kunne varmes opp i. Han perfeksjonerte utstyret ved prøving og feiling i sin egen hage og sikret seg et patent på metoden i 1892, kort tid før han døde, 34 år gammel, i 1893.

Rudolf Rempel hadde vært ansatt på direktør Albert Hüssners benzen-fabrikk, og da Rempel døde, så Hüssner muligheten til å tjene penger på Rempels patent. Han etablerte en steriliseringsfabrikk, men solgte patentet og fabrikken til Johan Weck. Weck fikk med det enerett til glassene og utstyret som skulle brukes i steriliseringsprosessen, inkludert steriliseringspatentet til Rempel

Grunnleggeren av Weck, Johann Weck, kjøpte dette patentet og baserte sin virksomhet på Rempels steriliseringsprosess.

Mot slutten av livet skrev enken etter Rempel et brev, datert 6. Oktober 1939, til selskapet J. Weck & Co. Brevet bekriver hvordan hennes mann utviklet prosessen som senere blitt verdenskjent. Utdrag av brevet er gjengitt nedenfor (på engelsk).

 

Johann Carl Weck

Johann Carl Weck (1841 - 1914) var en notorisk vegetarianer og en «naturens apostel». Han var forkjemper for en naturlig og sunn livsstil og var en ihuga avholdsmann. I 1895 flyttet han til Öflingen nær Säckingen i Baden-området, på østsiden av elven Rhinen, ved grensen til Sveits. (Dette historiske området er nå er en del av den tyske regionen Banden -Würtemberg). Landskapet i dette området består av fjell og frodige daler – det var et paradis for en som var opptatt av sunt kosthold, med overflod av plommer, epler, kirsebær og annen frukt. Weck ønsket å finne en sunn måte å bruke frukten på, som et alternativ til å lage alkohol, eller å konservere frukten i alkohol, som var populært på den tiden.

Johann C Weck
Johann Carl Weck

 

Det var da Weck bestemte seg for å grunnlegge et eget selskap i Öflingen, med ønske om å nå ut med sine produkter og sin sunne livsstil til hele Tyskland. Forretningene gikk bra for Weck og han skjønte raskt at han ikke kunne drive virksomheten alene. Det ble snart behov for en betydelig utvidelse av bedriften, men det administrative arbeidet var ikke Weck sin sterke side, og han forstod seg ikke på markedsføring.

 

Georg van Eyck

Georg van Eyck (1869 - 1951) var en dyktig kjøpmann. Han hadde overtatt familiebedriften i Emmerich ved Rhinen hvor han hadde drevet med kjøp og salg av glass og porselen siden han var ung. Han var en typisk «kremmer” med god forståelse for kundens behov. Da han begynte å selge Weck-glass viste han seg snart som en enestående selger. I løpet av to år hadde Georg van Eyck solgt flere glass og mer utstyr til husmødre i Emmerich og området rundt enn alle de andre buikkene i resten av Tyskland til sammen. Georg van Eyck hadde evnen til å tenke langsiktig. Han hadde forstått at Weck-glassene og det tilhørende utstyret var viktig for den enkelte husholdningen og så muligheten for å tilby husmødrene kokkekurs og praktiske demonstrasjoner for å overbevise dem om å kjøpe produktene.

 

Selskapet J. Weck & Co.

Johann Weck inviterte Georg van Eyck til å etablere seg i Öflingen-Baden og ta ansvar for salg av Weck-glass til hele Tyskland. Georg van Eyck aksepterte tilbudet og sammen grunnla de selskapet Johann Weck & Co. i Öflingen (nå Wehr-Öflingen) 1. Januar 1900 – ved inngangen til det 20. århundret.

Georg van Eyck bygde forretningen videre og utvidet virksomheten til nabolandene i Europa – Østerrike, Ungarn, Belgia, Holland, Luxembourg, Sveits og Frankrike. Ingenting var i stand til å stoppe ham, ikke engang det at Johann Weck selv solgte seg ut av selskapet i 1902 (av private grunner). Georg van Eyck fortsatte å utvide virksomheten. Det å tilby demonstrasjoner og opplæring i bruk av utstyret ble en viktig strategi for videre vekst. Han lærte opp sine egne ansatte og organiserte introduksjon og salg av Weck-glass og Weck-utstyr i inn- og utland på samme suksessrike måten som han hadde gjort fra starten. Han fortsatte å alliere seg med datidens eksperter på hjemme-konservering for å kunne tilby kokkekurs og markedsføre hermetieringsutstyret i religiøse og offentlige institusjoner. Han leide inn kvinnelig lærere innen husholdningsøkonomi og tilbød skoler, gjestehus og sykehus prøveordninger med glass og utstyr. I tråd med denne forretningsfilosofien utgav selskapet et hjem- og hage-magasin i over 95 år.

WECK® logo
WECK® logo

 

Georg van Eyck skapte en av de første merkevarene i Tyskland. Han designet jordbær-logoen med navnet Weck i midten og startet en gjennomtenkt markedsføringskampanje som hadde til hensikt å knytte jordbærsymbolet til navnet Weck for å skape en merkevare. Dessuten sluttet han aldri å forbedre glass, gummiringer, steriliseringsutstyr, termometere og annet utstyt som ble markedsført under merkenavnet Weck.

Et par år etter at selskapet ble grunnlagt arvet Georg van Eyck en liten glass-fabrikk i Friedrichshain nær Cottbus. I løpet av noen år ble det en relativt stor og suksessrik bedrift for sin tid. I løpet av de første fire tiårene, og helt til slutten av andre verdenskrig ble flere hundre millioner Weck-glass produsert der. Uten disse glassene hadde det ikke vært mulig å sørge for tilstrekkelige matforsyniner til befolkningen gjennom to vanskelige verdenskriger.

Selskapet Weck opplevde kraftige tilbakeslag i løpet av de to verdenskrigene. Da første verdenskrig brøt ut ble all handelskontakt med Europa og USA brutt, og ved slutten av andre verdenskrig ble de tre Weck-fabrikkene konfiskert uten kompensasjon (Friedrichshain-fabrikken nær Cottbus, Wiesau-fabrikken og Penxig-fabrikken nær Görlitz). Etter andre verdenskrig ble en ny Weck-fabrikk bygget i Vest-Tyskland, i Bonn-Duisdorf, og produksjonen av Weck-glass startet opp igjen i 1950. Den nye fabrikken eies i dag av barnebarna til grunnleggeren Georg van Eyck. Dagens eiere har utviklet selskapet til et suksessrikt selskap takket være automatisering. Fabrikken produserer flasker og glass til emballasje-industrien og ettertraktede glass-byggesteiner til bruk i bygg-industrien. Hovedkontoret til selskapet er fremdeles i Öflingen i Tyskland hvor selskapet ble grunnlagt for over 100 år siden.

Dagens WECK®-produkter består av glass, glass-lokk, gummiring og to klemmer i rustfritt stål. Klemmene, som kan fjernes etter at hermetiseringsprosessen er fullført, sørger for det presset som vektene gjorde i Rempel sin versjon av glassene. Gummiringen bidrar til en tett forsegling og er den eneste delen som trenger å byttes ut ved gjentatt bruk.

 

Informasjonen ovenfor er tildels basert på utdrag fra “The WECK Book of Sterilisation, how to properly and safely sterilise" (2008).

Tilbake