Glass - et naturmateriale
Glass – et gammelt naturmateriale
Det var naturen selv som laget den første varianten av glass – vulkansk glass (obsidian) – den glinsende, svarte, vulkanske bergarten som ble dannet når lava kjøltes raskt ned, uten krystallisering, for millioner av år siden. Den ble brukt til å lage pilspisser av jegerne i steinalderen – den ble beskyttet, verdsatt og omsatt som handelsvare.

Mennesker begynte å lage glass for mer enn 5000 år siden - i Mesopotamia, området mellom elvene Eufrat og Tigris, mest sannsynlig i det området som nå utgjør deler av Syria. Glasskunsten spredte seg først til områdene rundt Syria. Det er funnet glass på Kreta, i Egypt og i vestre del av Asia som antas å være rundt 5000 år gammelt. For rundt 2000 år siden ble blåsepipa funnet opp, og det førte til at glass ble vanligere enn før. Det er liten kunnskap om glass og glass-produksjon fram til ca. år 1000 e. Kr, men man vet at glassverkene og glassblåserne ble strengt bevoktet for at ikke glasskunsten skulle spre seg til land utenfor Romerriket. Det var dødsstraff for glasskunstnere som formidlet kunnskap om tilvirking av glass. Likevel spredte glasskunsten seg til andre land i Europa.
Noen av de første, kjente glassproduktene var pyntegjenstander. Bruks-glass ble ikke laget før ca. 4000 f.Kr. De fleste glass-funn fra denne tiden har blitt gjort i tilknytning til slott og store gods. Det tyder på at glass var en luksus-artikkel. I middelalderen var glass veldig dyrt og det var først og fremst adelen som hadde råd til glassgjenstander.

Det antas at de første glassgjenstandene ble innført til Norge omkring år 1000 – 1100. En bedring i levestandarden på 1600- og 1700-tallet førte til større forbruk av glass, og vi vet hvordan det gikk: Nå er glass allemannseie, og vi kan ikke se for oss en hverdag uten glass!
Kilder:
http://www.glasshytta-gamlebyen.no/
http://forskning.no/arkeologi-historie-kunsthistorie/